Wat is Hekserij?

Gepubliceerd op 23 februari 2020 om 16:32

Iedereen heeft een andere kijk op wat hekserij voor hem of haar betekend, maar toch zijn er altijd heel veel raakvlakken. Wat hekserij is en wat heks zijn inhoudt is eigenlijk heel moeilijk (zeg maar gerust bijna onmogelijk) om duidelijk zwart op wit te krijgen. Dit ook omdat er vooral veel gevoel bij komt kijken. Wel zal ik proberen het een en ander uit te leggen en probeer ik een beeld voor jullie te schetsen over wat hekserij en heks zijn voor mij betekent.

Hekserij

 

Tegenwoordig is het bovennatuurlijke heel populair in de boeken en film industrie, er komen bijna wekelijks wel weer nieuwe boeken, films en series uit over heksen, weerwolven, vampieren en andere supernaturals. Deze boeken, films en series zijn vaak wel hetgeen dat bij veel mensen de interesse in hekserij opwekt, dit was bij mij ook voor een groot deel het geval en dat is helemaal niet erg, stom of gek! Wie wil er nou niet een kaars aansteken zonder een aansteker of lucifers of een deur dichtdoen met gedachtekracht of een ander gaaf trucje doen waar iedere muggle van onder de indruk zou zijn?!

Voor veel nieuwe heksen zijn de eerste ritueeltjes die uitgevoerd worden bijvoorbeeld een spreuk om een zeemeermin te worden, misschien heb jij wel net als ik de intelligentie spreuk van Charmed (de oude serie uit 1998-2006) geprobeerd! Ik wou vroeger dolgraag Piper zijn, de tijd stil kunnen zetten of dingen laten ontploffen vind ik wel echt heel gaaf. 

Natuurlijk zijn dit maar boeken, films en series en is dit niet echt. Hekserij is veel meer dan dat wat je op tv ziet of in fictie boeken leest, hekserij is een leefstijl, een gevoel dat diep in ons geworteld zit. Hekserij is een connectie met jezelf en moeder aarde met al haar prachtige landschappen en dieren.

Hekserij is eigenlijk, heel simpel gezegd, het leven met de seizoenen en met respect met onze aarde omgaan. Het is werken met de energieën om ons heen, het is praten tegen de plantjes in je huis. Een edelsteen in je zak mee dragen of een kaarsje aansteken om iemand kracht en liefde te sturen. Een kopje kamille thee maken met de intentie keelpijn te verzachten, hekserij is dit alles, maar dat hoeft niet!

 

Wanneer ben je een heks?

 

Als je gaat zoeken op internet of je een heks bent dan kom je een hele hoop "are you a witch" of "# signs you are a witch" testjes en artikelen tegen. Hoewel deze testjes heel erg leuk zijn geeft het geen volledig beeld en zijn er dus ook mensen die volgens deze artikelen geen heks zijn terwijl dat niet het geval hoeft te zijn.

Als zo een artikel bijvoorbeeld zegt dat je stenen, takjes, blaadjes en dergelijke moet verzamelen uit bossen omdat je anders geen heks bent is dit natuurlijk klinkklare onzin! want dit is GEEN must. Net als dat je niet alle maanfases, en jaarfeesten en dergelijke met hun bijhorende datums en correspondenties hoeft te onthouden. 

Weet die ene heksen vriendin van jouw altijd precies welke maanstand het is en jij niet? Dat maakt helemaal niets uit! Als jij je heks voelt dan ben jij dat. Ongeacht of jij 35 verschillende tarot decks hebt, 12 pendels, 101 soorten edelstenen en een kast vol gedroogde kruiden, bloemen en specerijen of geen van alle maar wel een stokje Palo Santo, jij bent een heks als jij dat zo voelt.

Al deze tools zijn geweldig leuk om te hebben maar absoluut geen must. Het belangrijkste ingrediënt ben jij zelf en jouw intentie.

 

"Magick is unique to your presence. It is your own, a love affair that is wickedly sacred in all ways." Juliet Diaz, Witchery

 

 

Wat betekend het heks zijn en hekserij voor mij?

 

Zoals je al eerder kon lezen is hekserij een leefstijl, voor mij is dit ook echt zo. Ik kan mijn leven niet anders voorstellen, hekserij is onderdeel van mijn dagelijks leven.

Voor mij is hekserij een sleutel tot mijzelf en het universum. Het leven met de cyclus van moeder natuur, de maan en de zon en de energieën in en om ons heen. Een zijn met de aarde en alles wat zij te bieden heeft.

Het is vrijheid, gevoel en liefde. Het is kracht, energie, verbondenheid, eenheid en nederigheid.

Voor mij is bezig zijn met hekserij onder anderen een kaarsje aansteken met intentie, tarot leggen voor inzicht en werken met kruiden. Het is een kopje thee drinken terwijl ik ontspannen naar buiten kijk hoe de vogeltjes in de tuin naar zaadjes aan het zoeken zijn. Dit is overigens heel meditatief, want ook dat hoeft niet moeilijk te zijn. Ik ben mij bewust van moeder aarde onder mijn voeten en dank haar voor wat zij ons schenkt.

Het heeft mij jaren geduurd om te komen waar ik nu ben en ik zal blijven groeien, dit is een proces dat nooit zal stoppen. Wij leven nu in een tijd waarin we ontzettend veel kennis binnen handbereik hebben, dit zorgt ervoor dat het leren nooit zal stoppen, hoe gaaf is dat?!

Daarmee wil ik je nog een tip meegeven; maak vooral gebruik van deze goudmijn aan informatie, maar neem het met één of twee onderwerpen tegelijk onder handen. Duik eerst in het diepe met de onderwerpen welke jij het aller interessantst vindt voordat je de breedte in gaat, hier zul je uiteindelijk echt de vruchten van plukken.

 

Bedankt voor het lezen, ik wens je heel veel plezier op jouw pad binnen de hekserij!

Heb je vragen of opmerkingen? Twijfel niet en stuur mij een berichtje!

 

Let's make some magick!

 

Veel liefs

Denise

 

"Heksen zijn vrouwen en mannen die veel kennis van geneeskrachtige kruiden en bovennatuurlijke krachten bezitten. Ze staan vaak slecht bekend en zouden anderen kwaad willen doen. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die denken dat er ook goede heksen bestaan, ‘witte heksen’ genoemd.

Goede heksen geloven in een kracht die door alles en iedereen heen stroomt. Daarom zijn ze zuinig op de natuur en hebben ze respect voor al wat leeft. Heksen doen van oudsher wat geheimzinnig over hun praktijken, omdat ze vaak door anderen worden veroordeeld. Zoals tijdens de heksenvervolging in de zestiende en zeventiende eeuw, toen velen van hen op de brandstapel om het leven kwamen."

bron; http://www.spiritueel-woordenboek.nl/woordenboek/H/hekserij_354/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.