Jaarwiel; Samhain

Gepubliceerd op 28 oktober 2020 om 07:00

31 oktober is het weer zover, dan is het Samhain, ook Halloween genoemd. In deze blog zal ik meer vertellen over dit jaarfeest. Misschien ben je al bekend met deze sabbat of misschien heb je er nog nooit van gehoord! Ben jij benieuwd naar wat Samhain is? Wil je meer weten over de geschiedenis, de mythes, oude gebruiken en allerlei het andere weetjes over Samhain? Lees dan snel verder.

Wat is Samhain?

 

Samhain kent ook een aantal andere namen zoals, Halloween, Shadowfest, Old Hallowmas, All Hallow's Eve en Festival of the Dead. Samhain komt van het Gaelische woord voor "zomers eind" Deze dag is de sluier, tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden, op haar dunst. Samhain is een dag waarop we stilstaan bij de cyclus van de dood en (her)geboorte. Hierdoor noemen veel pagans Samhain ook het heksen nieuwjaar. Op Samhain wordt ook de 3de oogst gevierd, vandaar zie je rondom Halloween zoveel pompoenen.

 

Voor vele, of misschien wel alle, Pagans is Samhain de belangrijkste sabbat van de 8 sabbats. In deze moderne tijd wordt Samhain/Halloween gezien als een dag om te griezelen en er worden ook graag verkleedfeestjes gegeven. Hoewel dit allemaal ontzettend leuk is en ook ik echt wel graag aan "spooky season" of "Season of the Witch" mee doe is Samhain een heilige dag waarop we onze overledenen herdenken en divinatie werk uitvoeren.

 

***Fun fact: Samhain spreek je uit als sow-in***

De geschiedenis van Samhain en Halloween

 

Halloween heeft een lange en rijke geschiedenis. Afkomstig uit pagan Ierland als "het festival van Samhain", werd dit "All Hallow's Eve" in de christelijke tijden. Samhain staat bol van folklore, mythen, fabels, legendes, magie en mystiek, ik zal proberen zo veel mogelijk toe te lichten! Samhain heeft de jaren overleefd om zo nu het veelzijdige feest te zijn zoals we het nu kennen, vieren en liefhebben.

 

Meer dan tweeduizend jaar geleden hadden de Kelten, wie leefde in Frankrijk en de Britse eilanden, een kalender welke eindigde op 31 oktober en weer begon op 1 november. Van 31 oktober op 1 november vierde zij een Nieuwjaar festival, genaamd Samhain (zomers eind). Deze dag markeerde de "dood" van het oude jaar en de "geboorte" van het nieuwe jaar. Daarnaast vierde zij op deze dag ook de oogst, eerde zij hun voorouders en voerde veel magisch en divinatie werk uit. De oude Kelten geloofde in een onzichtbare sluier dat de wereld van de levende en de doden van elkaar scheiden. Met zonsondergang op de laatste dag van het jaar werd deze sluier het dunst, dit zorgt ervoor dat de levenden en de doden contact met elkaar konden maken.

 

Elk jaar op Samhain kwam de god, bekend als Lord of the Dead de zielen van alle mannen, vrouwen en kinderen ophalen van degene welke het afgelopen jaar overleden waren. In de tussentijd zaten deze zielen in de lichamen van dieren terwijl zij wachtte tot zij naar de onderwereld mochten. Vrijgesteld van hun zonden werden zij bevrijdt en konden zij hun reis naar de Keltische onderwereld van Tir-na-n'Og starten, wiens poorten open op hen wachtte. 

 

Ook mochten de zielen met heimwee deze nacht vrij om terug te keren naar de warmte van hun oude aardse thuis en de gezelschap van hun levende familie. Families bereidde verschillende offers voor zoals fruit en groentes en werden er vuren gebouwd op heuvels. Deze vuren kleurde de nacht met een oranje gloed en diende als een begeleidend licht voor de zielen van de doden. Men zorgde ervoor dat deze vuren de hele nacht bleven branden om zo ook slechte geesten met slechte bedoelingen voor de levenden weg te jagen.

Druïden

 

De druïden uit Ierland zouden nogal lugubere offerrituelen hebben gehad op de avond van Samhain. Zij maakte gigantische wicker kooien in de vorm van mensen en dieren, welke zij gebruikte om krijgsgevangenen of criminelen in op te sluiten. Deze kooien zouden priesters vervolgens in de brand hebben gestoken om zo hun gevangenen levend te verbranden. Dit was hun menselijke offer. Soms offerde ze ook dieren, vooral paarden en ossen, naast de menselijke offers.

 

Het ritueel verbranden als offer van paarden werd nog gedaan tot 400 A.D. Nadat de pagan tempels werden om gedoopt tot christelijke kerken werden ossen nog naar het altaar gebracht om als offer geslacht te worden op Samhain. De druiden geloofde dat katten ooit mensen waren. Deze mensen waren veranderd in katten als straf voor hun slechte daden. Rond Samhain verzamelde zij zoveel mogelijk katten en kittens (ook huiskatten) om ze vervolgens in wicker kooien op te sluiten en te verbranden.

 

Naast dat deze mensen en dieren diende als offer aan de Lord of the Dead, zorgde dit offer er ook voor dat de priesters belangrijke visioenen, omens en tekens kregen over de toekomst. Deze tekens zouden te lezen zijn in het geluid en de vormen van het vuurde, de kleur en richting van de rook, de manier waarom de slachtoffers overleden en alle andere factoren. Het interpreteren van deze tekenen voor het komende jaar was een belangrijke taak van de Druïden priesters.

Het Romeinse rijk

 

In de eerst eeuw B.C. werden Brittannië en Gaul (zoals Frankrijk heette toentertijd) bezet en gedwongen deel uit te maken van het Romeinse rijk. De Romeinen hadden hun eigen festival waarin zij de overledenen eerde. Dit festival werd gevierd op 21 februari, dit was de laatste dag van het jaar in de Romeinse kalender. Dit festival draaide om rust en vrede voor de overledenen. Er werden speciale gebeden gereciteerd en er werden offers gebracht naar de graven van geliefden.

 

De Romeinen vierde in November een festival ter ere van hun godin Pomona. Pomona was de godin van fruit, boomgaarden en tuinen. Er werden speciale gebeden en rituelen, om dank te tonen aan deze prachtige godin voor de goede oogst, uitgevoerd gevolgd door feesten vol vreugde en spel. Deze viering duurde de hele dag tot ver in de nacht. 

 

Door de volgende 4 eeuwen heen waarin Rome de Keltische landen regeerde kwamen de gebruiken van Samhain en het Romeinse festival samen en vermengde zij zich. De Romeinen welke in de Keltische gebieden bleven, noch de veroverde Kelten leek deze vermenging erg te vinden. 

Christendom versus Paganisme

 

In de 4de eeuw A.D. verklaarde de Romeinse keizer Constantine de nieuwe religie, het christendom als de wettelijke religie binnen het Romeinse rijk. Hiermee verklaarde hij ook meteen de oorlog aan het paganisme en al haar rituelen en symbolen hierbinnen. De vroege Christenen begrepen de oude Keltische geloven niet en associeerde ten onrechte de Keltische onderwereld met het Christelijke concept van de hel en zijn vurige put van straf en verdoemenis. Ook geloofde zij dat de Keltishe Lord of the Dead eigenlijk de duivel was. Ondanks het feit dat zij geen gelijkenissen hadden. Omdat het oude Keltische nieuwjaar een dag gewijd aan de overledenen was, namen de Christenen aan dat Samhain het verkeerd uitgesproken woord voor de Semetische naam Sammael was. Sammael betekent God van de onderwereld.

 

Het kosste de Christenen veel moeite de Kelten zover te krijgen zich te bekeren. Hoewel bekering afdwingen met geweld veel gebruikt werd, werkte het "verchristelijken" van de paganistische rituelen, symbolen en andere gebruiken veel effectiever. Dit werd gedaan door nieuwe namen en betekenissen te geven aan deze oude rituelen en symbolen.

 

In de 7de eeuw introduceerde paus Boniface IV All Saint's Day ter ere van de Christelijke god. Dit Christelijke feest was eerst op de 13de van mei maar werd in het jaar 900 door Gregory III verplaatst naar 1 November in de hoop zo Samhain te kunnen vervangen.

Jack-O'-Lantern

 

Pompoenen, Pompoenen, Pompoenen! Voor de meeste mensen die Samhain vieren is Samhain niet hetzelfde zonder pompoenen en dan het liefst ook uitgehold, met een griezelig gezicht en een kaarsje erin. Maar waarom wordt dit gedaan? Hoewel je zou denken dat het bij het moderne Halloween hoort maar eigenlijk is dit gebruik ver over 2000 jaar oud! Dit ritueel gaat helemaal terug naar het oude Ierland. Hier werden nog geen pompoenen gebruikt maar rapen. De rapen werden uitgehold en kregen een simpel gezicht, deze rapen werden gebruikt als lantaarn om zo de weg te verlichten tijdens het reizen maar ze waren ook om dolende geesten af te schrikken.

 

In Schotland werden hier dikke kolen stammen voor gebruikt. Uiteindelijk viel de populariteit van rapen en kolen weg en kwam de pompoen als vervanging en is de pompoen nu nog steeds een van de grootste symbolen van Samhain.

 

Geboren op Samhain

 

Er wordt gezegd dat als een kind geboren wordt op Samhain dat hij of zij zal begaafd zal zijn met de meest opmerkelijke paranormale krachten en in staat zal zijn om de geesten van de doden te zien en met hen te kunnen praten. Ook zouden zij nooit geschaad kunnen worden door kwade geesten.

 

De maanfasen op Samhain

 

 • Als de maan nieuw is op Samhain zal het komende jaar heel vruchtbaar zijn voor bijvoorbeeld nieuwe projecten, een nieuwe carrière of zoiets als nieuwe gewoontes leren. Voor degene die graag een zwangerschap willen zou de nieuwe maan op Samhain een positief teken kunnen zijn.
 • Een wassende maan voorspelt geluk voor het komende jaar en duidt op groei van positieve gebeurtenissen in je leven.
 • Een volle maan op de avond van Samhain zorgt ervoor dat alle vormen van magie en divinatie op deze avond op hun krachtigst zijn. Een geheime wens, gemaakt om middernacht zal binnen het komende jaar uitkomen.
 • De afnemende maan op Samhain kan duiden op het elimineren van slechte gewoontes, ongezonde relaties en obstakels binnen het komende jaar maar het zou ook kunnen duiden op het afnemen van bijvoorbeeld gezondheid of zelfs een verlies.
 • Een donkere maan op Samhain zou een heel slecht teken kunnen zijn. Werk dit jaar aan bescherming en draag een amulet of talisman bij je om ongeluk af te weren.

Correspondenties

 

Energie ; dood, hergeboorte, wijsheid, essentie van de nacht, communicatie, bevrijding, terugkeer

Kleuren ; zwart, oranje, rood, paars, bruin, wit, goud.

Kruiden en planten ; bijvoet, knoflook, rozemarijn, kattenkruid, brandnetel, laurier, goudsbloem, kruidnagel, piment, alsem, salie

Wierook en en etherische oliën ; frankincense, mirre, copal, sandelhout, amber, bijvoet, patchoeli, alsem, drakenbloed, rozemarijn, sweetgrass

Edelstenen ; zwarte obsidiaan, bloedsteen, jet, hematiet, onyx, rookkwarts, carneool

Symbolen ; pompoenen, jacko, appels, mais, kalebassen, herfst bloemen, gedroogde bladeren, raven/kraaien, spinnenwebben, bezem, ketel, botten, lantaarn, kaars, maan, masker

Dieren ; vleermuis, kat, hond, spinnen, raven/kraaien, uil

Goden e.d. ; lord of the dead, muzen, al-llat, babd, bebhionn, brunhilde, carlin, cerridwen, devanyani, edda, eris, frau holde, onderwereld godinnen, baba yaga, bast, bronach, caillech/caileac, cassandra, crobh dearg, dolya, elli, fortuna, frigga/freya, hakea, hel, inanna, kali, kele-de, macha, mari, marzana, nicnevin, psyche, remati, zorya vechernaya, hecate, ishtar, kalma, lillith, mara, mari-ama, the morrigan, pamona, the queen of elphame, rhiannon, alle goden van de dood, alle oude goden, alle goden van de onderwereld, am-heh, arawn, corn father, coyote brother, dis, eite-ade, hades, heimdall, de grote gehoornde god, kronos/cronos, loki, maerha, nefertum, odin, pluto, rangi, smana, sekhet, wodan, xocatl, osiris, anubis

Eten ; appel, hazelnoten, granaatappel, pompoen, aardappels, cranberry, rapen, bieten

Thee en andere drankjes ; appel, salie, valeriaan, cider, bier, wijn

Magisch werk ; divinatie, voorouders herdenken, bescherming, manifesteren, meditatie, uitbannen, bevrijding, vorige levens

 

Activiteiten

 

Sacred space

 

Op, of voor, Samhain kun je je altaar versieren en/of een speciaal plekje opzetten voor je voorouders.

 

Je zou je sacred space kunnen versieren met herfst bladeren, schedels, een ketel als je dat nog niet had, mais, kaarsen, pompoenen, appels, divinatie middelen, edelstenen, een bezem, spulletjes van je voorouders, foto's, eikels en/of offers. Kijk wat er bij jou past en wat er op jouw sacred space past. Als je je ergens niet prettig bij voelt doe het dan niet! Omdat bij Samhain onder andere schedels veel gebruikt worden betekent dat niet dat je ze moet verwerken in jouw Samhain altaar of viering.

 

Je kunt een speciaal plekje maken voor je voorouders als je hier de ruimte voor hebt en dit wilt (niks moet!) op deze "shrine" kun je foto's van je overleden dierbare neerzetten. Dit kunnen ook overleden huisdieren zijn, de een houdt dieren en mensen graag apart en de ander zet ze bij elkaar, geen van beide is per definitie goed of fout, doe waar jij blij van wordt. Vervolgens kun je dit plekje vullen met bijvoorbeeld kaarsen, kleine aandenkens, beeldjes, kruiden, een ketel, bloemen, sieraden, horloges, geld, parfum, edelstenen en wierook. Wanneer je dit plekje gemaakt hebt kun je er offers brengen zoals eten, dit kan een maaltijd zijn maar ook fruit, snoepjes, koekjes en andere lekkernijen. Drankjes bijvoorbeeld koffie of alcohol Maar ook tabak en sigaretten kunnen goede offers zijn. Bloemen zijn naast decoratief ook een goed offer.

 

Een voorouder altaar kun je het hele jaar laten staan en "gebruiken", Samhain is een mooie tijd om er een te starten als je het nog niet hebt en er wat extra aandacht aan te besteden.

 

Voor je overleden huisdieren kun je een apart altaar maken maar je zou het ook kunnen verwerken bij je voorouder altaar als je dat wilt of niet anders kan vanwege ruimte.. Op een huisdieren altaar kun je naast foto's ook hun favoriete speeltje en halsband leggen. Kaarsen zijn natuurlijk altijd goed en als je de naamplaatjes nog hebt kun je ook deze hier neer leggen. Zet als offer schaal bijvoorbeeld een voerbakje neer en leg hier snacks in. Voel je verder vrij om bloemen, wierook en andere aankleding neer te zetten, dit is jouw plekje voor je huisdier(en) er zijn geen regels met wat je wel en niet neer zou mogen leggen.

 

Andere activiteiten

 

 • Hol een pompoen uit en brand er een kaarsje in
 • Bak een appel of pompoentaart
 • Maak een bezem, een grote of een kleintje voor op je altaar.
 • Werk met je divinatie middelen, pendelen, tarot, orakel, schouwen, runen etc. etc.
 • Maak een kampvuur
 • Brand oranje en zwarte kaarsen
 • Schrijf een brief aan jezelf of je overleden dierbaren
 • Verzamel bladeren, eikels en takken tijdens een herfst wandeling
 • Maak appel cider
 • Silent supper/dumb supper, dit is een avondmaal waarbij je ook een maaltijd neerzet voor je overleden dierbaren en vervolgens in stilte eet.
 • Kijk een witchy film!

 

Ik hoop dat dit een informatieve blog voor je was. Wat ga jij doen voor Samhain? Tag mij op social media in jouw Samhain story's (@antaia.nl), ik ben benieuwd naar jouw dag!

 

Have a happy Halloween Witches!

Let's make some magick!

 

Veel liefs

Denise

Reactie plaatsen

Reacties

Veronique
4 jaar geleden

Zo ontzettend blij, met deze fantastische omschrijving van Samhain. De gebruiken en de geschiedenis ervan.
Echt alle informatie staat duidelijk bij elkaar en is zo goed verwoord.
Ikzelf heb altijd moeite met mensen echt de kern uit te leggen. Dit artikel helpt me er erg goed bij.
Heel veel dank
Geniet van de Samhain viering.
Blessed be

Knuffel
Veronique

Antaia, Denise
4 jaar geleden

Bedankt voor deze lieve reactie Wat een fijn compliment!

Ik wens je een hele fijne Samhain <3

Liefs
Denise